Siirry pääsisältöön

Näin rakennat onnistuneen työelämään tutustumisen sähkö- ja energia-alalla

Eiköhän ole aika ratkaista sähkö- ja energia-alan tulevaisuuden työvoimapula? Näkymätön voima -kampanja kutsuu kaikki alan organisaatiot tarjoamaan työelämään tutustumisia yläkouluikäisille vuonna 2024. Saat meiltä tukea ja ohjeet.

Näkymätön voima -kampanja kokeili syksyllä 2023, miten työelämään tutustuminen järjestetään onnistuneesti. Pilottiin osallistuivat sähkö- ja energia-alan yritykset Amplit, Legrand, Granlund sekä Lehtikuusen koulu Vantaalta. Katso alta, mitä opimme!

1. Ilmoittaudu mukaan ja sovi TET-paikan tarjoamisesta 

TET:n aikana nuori tutustuu työelämään eli seuraa muiden työskentelyä ja saattaa osallistua kevyesti töihin 1-2 viikon ajan. Teemme sinulle TET-paikan tarjoamisen helpoksi. Jätä yhteystietosi osoitteessa www.nakymatonvoima.fi/yrityksille, niin olemme sinuun yhteydessä.

2. Kohtaa nuori kunnioittaen ja hyvällä hengellä 

Huolehdi, että nuorelle on kivalla asenteella varustettu ohjaaja ja ettei nuori jää tehtäviensä kanssa yksin. Tutustu nuoreen, keskustele ja kysy kuulumisia.

Työnteko sujuu mukavammin, kun nuori pääsee tutustumaan “työkavereihinsa”. Esimerkkilukujärjestyksessä* on myös huomioitu hetket, jolloin nuori kohtaa ohjaajansa lisäksi muita ihmisiä organisaatiosta. Näin hän saa monipuolisen kuvan työstä ja sähkö- ja energia-alasta.

3. Innosta, auta ja anna nuoren loistaa!

Muista, että TET-oppilas on ehkä ensimmäistä kertaa töissä eikä hänellä välttämättä ole mitään ennakkotietoa työelämän käytännöistä tai sähkö- ja energia-alasta. Työtehtävissä kannustaminen ja auttaminen on siis tärkeää.

Samalla tulet huomanneeksi oman alasi jargonin ja vaikeasti ymmärrettävät asiat. Pystyt työelämään tutustumisesta saamiesi oivalluksien avulla viestimään selkeämmin myös vaikkapa asiakkaillesi. 

4. Kysy nuorelta, mikä häntä kiinnostaa

Ennen TET-jakson alkua kannattaa valmistautua keveästi ja olla yhteydessä nuoreen, jotta hän tietää, mihin hän on tulossa. Suunnittele TET-harjoittelua hieman etukäteen ja pohdi nuorelle sopivia tehtäviä. Kerro organisaatiollenne, että TET-oppilas on tulossa. 

Älä turhaan tee liian tarkkoja suunnitelmia. Parhain lopputulos tulee, kun kuuntelet nuoren omia kiinnostuksen kohteita ja hän pääsee tekemään myös niitä asioita, jotka häntä eniten kiinnostavat. Lisää vinkkejä nuoren kohtaamiseen saat TET-harjoittelun infopaketista.*

5. Anna omia, sopivan vastuullisia tehtäviä 

TET-jaksosta tulee helposti tylsä, jos nuori ei koe pääsevänsä osallistumaan ja auttamaan työyhteisöä, tekemään mitään itsenäisesti tai omien kiinnostuksen kohteidensa mukaisesti. Keksi siis sopivia tehtäviä, jotka aidosti auttavat, mutta jotka eivät ole 14–15 -vuotiaalle liian hankalia. Nuori ei saa palkkaa ajastaan teillä, joten et voi teettää nuorella varsinaisia töitä. Toki sähkö- ja energia-alalla tulee ottaa huomioon myös turvallisuusasiat. 

6. Huolehdi, että TET-jakson loppu sujuu yhtä hyvin kuin alku 

Järjestä esimerkiksi päätöskahvit tai -limut, jossa nuori saa palautetta ja myös te kuulette miten olette onnistuneet. Usein koulu antaa helppoja tehtäviä myös työnantajalle. Muista tehdä ne ja kannustaa nuorta myös kirjallisen palautteen avulla. Voitte halutessanne antaa nuorelle pienen lahjan kiitoksena viikosta.

*Lisätietoa saat TET-harjoittelun infopaketista, joka on maksuttomasti ladattavissa osoitteessa www.nakymatonvoima.fi/yrityksille